phone 06-23630013
email info@riverforelands.nl
Een alpaca kopen?

Bent u van plan om alpaca's aan te schaffen, dan helpen wij u graag bij het samenstellen van de kudde alpaca's die het beste bij u past.


River Forelands is lid van de Alpaca Association Benelux (AAB). Dit betekend dat al onze alpaca's zijn gechipt en ingeschreven staan bij het stamboek van deze internationale vereniging.

Bent u van plan om alpaca's aan te schaffen, dan helpen wij u graag en kunt u er zeker van zijn dat u zoveel mogelijk hulp en ondersteuning krijgt als nodig. Hierbij kunt u denken aan vragen rondom het houden van alpaca’s, de algemene ontwikkeling en de fokkerij. We vinden het leuk om u te helpen/adviseren bij het samen te stellen van een kudde alpaca's die het beste bij u past.

Wij hanteren een aantal regels die van absoluut belang voor het welzijn van de alpaca en waardoor u ook meer plezier zult beleven van uw dieren:
• Alpaca's zijn sociale kuddedieren en dienen minimaal met z'n tweeën gehouden te worden, maar beter in een groep van drie.
• Merries en intacte hengsten kunnen niet samen in dezelfde weide gehouden worden.
• Alpaca's kunnen dus niet gehouden worden als 'fokpaar'. Als u een hengst en merrie samen houdT, krijgt u hier gegarandeerd problemen mee.

Garanties en zekerheden
Na aankoop mag u van ons ook wat verwachten en bieden wij een aantal zekerheden met betrekking tot aankoop van een alpaca of dekking.
Bij de aankoop van een alpaca werken wij met de uniforme formulieren van de AAB voor de koopovereenkomst, dekovereenkomst, drachtigheidscertificaat, gezondheidsverklaring en leveringsvoorwaarden.
Daarnaast zijn onze dieren altijd halstermak en leveren wij bij elk dier een rapport met de medische historie en wolanalyes (indien beschikbaar). Tot slot zullen wij ook na aankoop ten alle tijden beschikbaar zijn voor nazorg en kunt u altijd bij ons terecht voor vragen en/of problemen.

Wat kost een alpaca
De aanschaf van een alpaca kan aardig in de papieren lopen en op de "alpaca markt" lopen de prijzen nogal uiteen. We leggen u graag uit waar de waarde van een dier mee samen hangt.

Onderklasse:
- niet fokgeschikt
- onvruchtbaar
- niet ingeschreven in het stamboek en/of niet gechipt
- aangeboren afwijkingen
- lama-alpaca kruisingen
- niet haltstermak en/of slecht hanteerbaar
- import dieren (vaak uit Chili)

Deze dieren worden vaak via dierenhandelaren verkocht of staan voor lage prijzen op advertentiesites. Vaak ook herkenbaar aan achterstallig onderhoud (overjarige vachten, ongeknipte teennagels, schurft) en is de eigenaar/fokker geen lid van Alpaca Association Benelux.
We raden het af om deze dieren met bovengenoemde kenmerken aan te schaffen; en bedenk daarbij goedkoop = duurkoop.

Middenklasse:
- vrij van gebreken
- gechipt
- gevaccineerd
- ouder-dieren zijn bekend
- halstermak/gewend aan mensen

Deze dieren worden verkocht met verkoop overeenkomst, eventuele fokgaranties en de medische historie is bekend.
Daarnaast mag u van de verkoper de juiste ondersteuning en nazorg verwachten na aankoop. Dit zijn dieren waar je als hobbyist absoluut plezier van kunt hebben.

Topklasse
- bewezen of toekomstige fokdieren met potentie om tijdens keuringen prijzen te winnen.
- gechipt en ingeschreven in het stamboek van de Alpaca Association Benelux.

Dit zijn dieren die zichzelf door middels nakomelingen en/of dekkingen terug verdienen.

Bent u van plan om alpaca's aan te schaffen, neemt u gerust contact met ons op.