phone 06-23630013
email info@riverforelands.nl
De alpaca

Vicugna Pacos
Alpaca's (Vicugna Pacos) behoren, net als de lama, guanaco en vicuna, dromedaris en kameel tot de kameliden. Kameliden zijn de nog enige levende eeltpotigen.

Eeltpotigen?
Alpaca's hebben aan de onderkant van hun poten een soort eeltkussens waarop ze lopen. Aan de voorkant van hun voeten hebben ze twee nagels. Als de poot op de grond staat, wekt dit de illusie dat de alpaca op twee hoefjes loopt - zoals bijvoorbeeld een schaap of geit.

Gebit
Ook het gebit van deze groep kameliden is op unieke wijze geevolueerd. Een alpaca heeft een enkele rij voortanden onder, geen voortanden boven, maximaal 6 vechttanden en aan elke zijde zowel onder als boven een rij kiezen. Alpaca's snijden het gras af en kauwen/herkauwen met hun kiezen.


Huacaya & Suri
Er zijn twee rassen alpaca's. De Huacaya alpaca is de 'standaard' alpaca. Hierbij groeiende haren haaks op de huid zodat een pluizig en wollig uiterlijk onstat. De Suri alpaca heeft een compleet andere vacht, waarbij de haren met een lichte twist groeien, waardoor ze in lokken langs het lijf hangen. Dit resulteert in een soort schitterende dreadlocks.


Scheren
Elke huacaya alpaca dient elk jaar geschoren te worden. Afhankelijk van de kwaliteit van de alpaca zijn er van de vacht schitterende producten te maken. Het kan bijvoorbeeld worden gesponnen tot breigaren, gevilt tot vlies of gebruikt worden voor kunstprojecten. Ook in dekbedden, isolatie en andere toepassingen wordt het gebruikt vanwege zijn unieke isolerende en ademende eigenschappen.
Gedrag & Voortplanting

Kuddedieren
Als kuddedieren kunnen alpaca's er slecht tegen om zonder soortgenoten te zijn. Het wordt aanbevolen om minimaal drie alpaca's samen te houden. Merries en ongecastreerde hengsten kunnen het beste apart van elkaar gehouden worden.

Spugen alpaca's?
Alpaca's kunnen - net als alle andere kameliden - heel goed spugen, Net als dat elke hond kan bijten en elk paard kan trappen. Een alpaca zal spugen wanneer hij in paniek raakt, zich bedreigd voelt óf wanneer er om voer of dominantie gestreden wordt tussen soortgenoten. Hetgeen zij spugen is voer uit de eerste maag en meestal dus halfverteerd gras.

Halstermak maken
Het is erg fijn als een alpaca gewend is in de handen te komen en zeker wanneer deze gewend is mee te lopen aan het halster.


Voortplanting
Alpaca's dragen in Nederland gemiddeld 345 dagen oftewel 11.5 maanden. De ovulatie van de merrie wordt door de dekking opgewekt. Een dekking duurt minimaal 10 en maximaal 40 minuten. De dekking van een alpaca is erg invasief; het mannetje brengt het sperma tot bij de eierstokken! Mede hierdoor is het belangrijk dat de hengst de merrie niet te vaak dekt - en zeker niet wanneer ze drachtig is. Door de aanmaak van speciale hormonen weet de merrie al vrij snel zelf of ze drachtig is. Dit zal normaliter ook effect op haar gedrag hebben.


Gezondheid & registratie

Voeding
Alpaca's zijn efficiënt in hun spijsvertering. Het reguliere dieet van een alpaca bestaat uit weidegang, goede kwaliteit hooi, een mineralenbrok en waar nodig wat extra krachtvoer.

Ziektes
Alpaca's zijn vrij taaie dieren en niet snel ziek. De voornaamste boosdoener in ons klimaat zijn maag-darm parasieten, schurftmijt, ontstekingen of maagzweer.

Rachitis & Vitamine D
Het aantal zonuren in ons klimaat is beduidend minder dan in de Peruaanse bergen. Hierdoor hebben alpaca's in ons klimaat extra behoefte aan vitamine D. De meest voorkomende wijze is een regelmatige injectie van vitamine AD3E in de maanden september tot maart. Vitamine D werkt samen met calcium en fosfor aan gezonde en sterke botten en gewrichten. Logisch ook dat groeiende veulens een grotere behoefte aan vitamine D hebben. Indien een veulen een tekort heeft aan deze bouwstoffen, is er zeker een risico op Rachitis, oftwel Engelse ziekte. Typisch voor rachitis zijn ernstige X-benen en zwakke gewrichten.

Vaccinatie Clostridia
Clostridium bacteriën veroorzaken onder andere botulisme, tetanus, darmontstekingen en wondinfecties. In de natuur komen ze zeer verspreid voor in de grond, stof en water en behoren bij mens en dier tot de normale bewoners van het darmkanaal. Het is daarom aan te bevelen alpaca's regelmatig te (laten) vaccineren tegen deze bacteriën, bijvoorbeeld met Covexin-10.

Schurft
Alpaca's zijn gevoelig voor verschillende soorten schurft. Regelmatige controle tussen de tenen, onder de oksels, staart en in de oren wordt aangeraden. Schurft is eenvoudig te behandelen wanneer tijdig gesignaleerd is.

Body scoring
Door de wol is het slecht te zien of een alpaca mager of te zwaar is. Een eenvoudige wijze om de conditie van de dieren te controleren is door met een gespreide hand op de rug van de alpaca te voelen hoeveel spierweefsel er aan weerszijden van de ruggengraat aanwezig is.


Registratie
Het is aan te raden om alpaca's te voorzien van een microchip - net als een hond of kat. De gangbare plek om een alpaca te chippen is in het kuiltje achter het linkeroor. Vervolgens kan het dier geregistreerd worden bij de Alpaca Association Benelux (AAB).